Онлайн пазаруването е удоволствие, което като всяко друго трябва да се използва умно за да няма допълните проблеми - трябва да се помисли за сигурността при пазаруване онлайн.

Онлайн сигурност при пазаруване - избор на email

Електронната поща е многo важен елемент при пазаруването от онлайн магазини и аукциони . Тя е вашето място в интернет, където ще се верифицирате като собственик и правите потвърждения за плащане и поръчване.

Сигурността на избраната от Вас електронна поща е с голям приоритет. Добре е да имате парола за достъп, която да не е лесна или елементарна и също така да не я забравяте. Препоръчва се от мярка за сигурност пароли за достъп да не се съхраняват на компютъра Ви.

Друг необходим елемент е използвания email доставчик да поддържа криптирана връзка при влизане в пощата Ви. Това означава, че данните Ви се кодират и ако се прихванат от трето лице в мрежата, да не може да се разберат. Дали влизането във Вашата поща е криптирано може да проверите в полето на браузъра, в който се изписва адреса за влизане. Ако има буквите ‘https://’ следователно използвате криптирана връзка.

Добре е да не разпространявате електронната си поща на публични места в интернет, защото може да бъде видяна и добавена в списъци за изпращане на СПАМ (нежелана поща). Вашият мейл може да попадне в списък за СПАМ, и ако получите писмо с картинки, на което дадете да се заредят картинките. Така може да се получи валидация, че електронната поща е реална и може за в бъдеще да се изпращат писма на нея. Хубаво е да се предпазвате от СПАМ, защото може да пропуснете важно съобщение. Все пак има и опция тези нежелани писма да се филтрират.

Като цяло изборът на електронна поща е една инвестиция и съответно е важно добре да се внимава при нейния избор. Представете си след 2 години, когато пощата съхранява важна информация, верифицира в Интернет Вас и финансови Ви операции, които извършвате, колко ще сте обвързани с нея. Поради тази причина е добре от самото начало да изберете надеждна и разбира се лесна за използване електронна поща, която да изпозлвате.

Вариантите за електронни пощи са да изберете от безплатните предлагани или да купите домейн и хостинг. Може да се отбележи, че по-разпространения начин е първия. Поради тази причина много от email доставчиците предлагат висока степен на сигурност, изобилие от опции за контролиране и управление на пощата и удобен интерфейс.

Въпрос на избор е кой вариант ще се избере, но е добре избора да не бъде направен случайно.

Онлайн сигурност при пазаруване - пазене на пароли

Съхраняване на паролите ви за достъп до платформи като paypal, epay е много важен елемент за Вашата сигурност, докато пазарувате онлайн. Всички системи за плащания онлайн са взели необходимите мерки за да не може да се злоупотребява с личните Ви данни и особено финанси. но когато сте запазли всички пароли на десктопа си или ги държите на място, което е уязвимо... никой не може да спре някой да използва данните Ви за достъп до разплащателни системи и други подобно за да злоупотреби с тях.

За това е препоръчително да повишите вашата сигурност при пазаруване онлайн, като предпазвате данните си за достъп на място, което не е на компютъра Ви и достпно до трети лица.

Онлайн сигурност при пазаруване - антивирусна система

Горещо препоръчително е да имате качествена антивирусна система, когато желаете да пазарувате онлайн - препоръчителна мярка за сигурност. По този начин се предпазвате от опити за прихващане на информация, която въвеждате в интернет и няма да се стартират програми, които да следите какво правите.

Разбира се под антивирусна програма се има в предвид, лицензирана програма.

При пазаруването от търговските площи има различни пазачи, камери и полиция, които може да потърсите когато имате проблем. В интернет е по-специфична ситуацията. Тук идва на помощ антивирусната програма, настройване на firewall на компютъра Ви и използване на браузер (Mozilla Firefox, Google Chrome - дава червен екран, когато сайта е опасен за посещение), който Ви уведомява когато сайта може да бъде опасен за Вас.

Онлайн сигурност при пазаруване - фишинг сайтове

Фишинг сайтовете са тези, които имитират по външен вид изцяло големи сайтове за плащане, банки, paypal и други подобни и изискват от Вас да въведете данни за достъп, които да се използват от злонамерени лица. Внимателно подхождайте към посещението на страници, където се въвежда информация за кредитни карти и банкови плащания. Всички интернет браузери поддържат опцията да предупреждват, когато сайта е фишинг, но е добре и Вие да сте нащрек.