Всеки желаещ да пазарува онлайн е добре да бъде запознат с някои основни и важни елементи включени в попълването на данни и пускането на поръчка онлайн.

Онлайн пазаруване - полезна информация

Една от първите стъпки е да имате сигурна електронна поща. Под сигурна може да се има в предвид електронна поща, която при въвеждане на данни за достъп да използва криптирана връзка (https://). Под такава връзка на браузъра със сайта, данните които се въвеждат се криптират и дори, когато някои иска да 'прихване' Вашите данни ще бъде възпрепятстван. Такава връзка се използва от всички банки предлагащи онлайн банкиране и може да се види в адреса на сайта, който се изписва в браузъра Ви.

Електронната поща е много важна, защото на нея ще получите данни за достъп до електронния магазин или до разплащателната система онлайн. Поради тази причина е важно паролата за нея да не бъде телефонен номер, лесна поредица от номера, или нещо което може всеки да се досети. Трябва да имате парола, която да е максимално трудна и да не я забравите. Препоръчително е да не записвате данните Ви за достъп до който и да е сайт във файл разположен на компютъра Ви, особено на desktop-а.

При поръчване на стоки от онлайн магазини от България, повечето предлагат да платите, когато получите стоката. Но за да не се затруднявате кой да изберете и дали няма да попаднете в ситуация на измама, може да отправите едно запитване до магазина. В писмото може да изисквате информация за фирмата, която продава през онлайн магазина, за сертификатите на продуктите и за гаранциите. По този начин може да проверите и също така дали обслужването им е на високо ниво. Ако не Ви отговорят на елементарен въпрос в рамките на 1 ден, какво ли ще означава това, ако искате рекламация на стока.

Като цяло онлайн магазините в България не предлагат криптирана връзка при попълване на Вашите данни. Това не е фатално, ако посочвате само адрес, лице за контакт и телефонен номер. Тези данни могат да бъдат намерени и в някоя сметка, която не получите. Но ако се изисква въвеждане на специфична информация като данни на кредитната Ви карта или друга информация, с която може да бъде злоупотребено и няма криптирана връзка (https://), бъдете внимателни!

Онлайн пазаруванe - полезни сайтове

Комисия за защита на потребителя
Официален сайт на държавния орган контролиращ коректното обслужване на потребителите. Можете да прочетете " Законът за защита на потребителите " или да научите много интересна и полезна информация, необходима не само при онлайн пазаруването. При възникнал проблем можете да пуснете онлайн жалба.
към сайта

Комисия за защита на личните данни
Официалният сайт на Комисията за защита на личните данни, от който може да прочетете последни актуални новини, да се запознаете с кодекси, да следите бюлетин и др. Може да отправите своето запитване по различни поводи, когато смятате че Вашите данни са неправомерно използвани или са попаднали в 'лоши ръце'.
към сайта

Truste
Международен сайт, на който може да намерите информация за оторизираните международни онлайн магазини. На него им пълен списък на онлайн магазини и аукциони, които са верифицирани като качествени.
към сайта

Българска Национална Асоциация на Потребителите
Полезен интернет сайт за всеки пазаруващ на българския пазар. Сайтът е обвързан с Бюлетин "Потребител", за който можете да се абонирате онлайн. Предлага се актуална информация за опасни стоки.
към сайта

Българската Асоциация за Електронна Търговия
Официален интернет сайт на асоциацията. Можете да видите членовете на асоциацията в подробен списък.
към сайта

Потребител
Интернет сайт насочен изцяло към нуждите на потребителя. Има голям архив от закони и наредби включително и Закона за защита на потребителя. Предлага се форум, съвети, коментар на актуални проблеми, опция за абониране за онлайн бюлетин. Много полезен сайт за всеки потребител независимо дали поръчва онлайн или не.
към сайта

Измамно
Интернет сайт посветен на неудовлетворени и излъгани клиенти. Има информация, която е насочена към защита на потребителя и има публикации за недоволни хора от обслужването.
към сайта

Екипът на 'OnlineZona.com - Светът на онлайн услугите' Ви пожелава приятни мигове при пазаруването онлайн!